BICARA KETUHANAN

Posted Oct 05, 2009 by qharr / comments 0 comments / Print / Font Size Decrease font size Increase font size

Borak borak kosong, kalau bicara berikut xdapat d terima akal, jangan teruskan menbaca!!

Ini borak kosong je, boleh tolak bila-bila masa saja kalau tak setuju.

A. Gurmal je!

  1. Kita ni serba `La' semua tidak atau tak berupaya - hanya Allah yang sempurna. Kesempurnaan NYA tak dapat dicapai oleh otak atau pemikiran makhluq.
  2. Jangan mengaku kita dah kenal ALLH walaupun kita dah hafal dan fasih atau tahqiq dalam ilmu usul, kerana apa yang kita kenal hanyalah sifat ALLAH, atau ada orang kata sifat 20. Jangan jadikan ilmu kita yang sedikit tu sebagai `hijab' kepada makrifah kepada Allah.
  3. Kita dapat mengenal ALLAH hanya dengan ALLAH.
  4. Kefahaman dan kemahiran asas mengenai sifat 20 sekadar tidak dapat dipermainkan oleh fitnah dunia sudah mencukupi untuk kita terus melangkah ke-alam sufi dengan memulai dengan amalan Tareqat denga berbai'ah atau berguru dengan guru yang `terror' .
  5. Bila beramal dengan amalan tareqat, adalah baik jika kita berpegang kepada concept - La Hayyun, La Alimun, La Sami'un, La Basirun, La Qodirun, La Muridun, La Mutakallimun hanya ALLA.
  6. Semua jenis zikrullah adalah baik. Yang afdal - LAILAHA ILLALLAH.
  7. Zikrullah akan berubah dengan sendirinya bila pembersihan bathin berlaku - mengikut peringkat
  8. Jika tidak dalam suluk atau duduk berzikir secarakhusus , adalah baik kalau boleh amalkan zikir nafas. Zikir nafas yg berterusan juga dikatakan sebagai solatud-daim (solat yg berterusan)
  9. Saya tak tahu cara orang lain, tapi zikir nafas yg kami dapat dan kami amalkan adalah: Tarik nafas Turun nafas antara turun dan naik nafas ya ALLAH, ya ALLAH sehingga tarik nafas semula secara natural.

B. Kosongkan diri sebelum amal atau solat.

  1. Dalam hati: Segala yang HAQ, yang SUCI dan yang BENAR itu dari KU (ALLAH)., segala yang BATHIL,KEJI, HARAM,SUBHAH dan KOTOR itu dari NERAKA, kembalilah keasal kamu.
  2. Letakan tangan diatas ulu hati, tarik nafas dan tarik dengan tangan kearah kiri dan buangkan ketepi (makfrifatkan kita buang semua yg keji,..,.. tu ke neraka), buat juga dikepala kita (kalau perlu).
  3. Dalam hati juga : La Hayyun, La Alimun, La Sami'un, La Basirun, La Qodirun, La Muridun, La Mutakallimun - La maujudun bihaqqi illALLAH.
  4. Bagi kami, makna Bismillah bukan dengan nama allah tapi adalah Billah Maknanya segala gerak diri kita adalah digerakan oleh ALLAH .

Cukup dulu. Ilham suruh berhenti dulu. Nanti InsyaALLAH akan diteruskan.

Ini borak kosong je, boleh tolak bila-bila masa saja kalau tak setuju.


A. Siapa kita
Jawapan yg tepat dan benar dan dipegang oleh semua ahli usul adalah:
Hamba Allah yang bersifat: Kaku , Bodoh , Pekak , Buta , Lemah/tak bertenaga , mamai/tak pandai membuat ketentuan Bisu .

Hanya Allah mempunyai sifat yang Hidup , Tahu , Mendengar , Melihat , Menentukan , Berkata-kata

Rate this Article:

Be the first to rate me.

  • Nothing Found!

    Why not submit your own content? Signup here.


* You must be logged in order to leave comments, please login or join us.

Comments

No comments yet.



Bookmark and Share
Sign up for our email newsletter
Name:
Email: